Сочинение на казахском языке на тему казахские национальные блюда

6 вариантов

  1. В казахской национальной кухне, как в зеркале, отразилась душа народа, его история, обычаи и традиции.
    С давних пор наиболее отличительной чертой казахского народа было гостеприимство. Дорогого гостя радушно встречали, усаживали на самое почетное место, угощали лучшим, что было в доме.
    В первую очередь гостю подавали кумыс, шубат или айран, затем – чай с молоком или сливками, баурсаками, изюмом, иримшиком, куртом. Затем следовали закуски из конины или баранины – казы, шужук, жал, жая, сур-ет, карта, кабырга. На любом столе обязательно были лепешки из пшеничной муки.
    Украшением любого дастархана и наиболее излюбленным блюдом у казахов всегда считалось мясо по-казахски.
    Отварное мясо обячно подава-лось большими неразделанными кусками. Хозяин резал мясо, угощая каждого гостя лакомыми кусочками: тазовые кости и голень отдавал почетным старикам, грудинку – зятю или невестке, шейный позвонок – девушкам и т.д.
    Самому почетному гостю хозяин преподносил приготовленную особым способом голову барана. Гость должен был разделить голову между присутсвующими, соблюдая определенный ритуал, в котором сказывался древний обычай уважительного отношения к гостям, старикам, детям, близким и дальним родственникам.
    Ароматное мясо едят с тонко раскатанными и отваренными кусочками теста. Прекрасным дополнением к блюду служит насыщенный ароматный мясной бульон – сорпа, который подается обычно в пиалах. В конце трапезы подают кумыс, за которым вновь следует чай.
    В наше время застолье во многом изменило формы, но не утратило древних законов гостеприимства. Напротив, границы его раздвинулись: за сегодняшним дастарханом собираются не только казахи, но и многочисленные гости, живущие в большой многонациональной республике – русские, татары, украинцы, узбеки, немцы, уйгуры, дунгане, корейцы…
    Прожив рядом с казахами не одно десятилетие, делясь с ними горем, хлебом и радостью, братские народы не могли не оказать влияние на кули-нарное мастерство, быт и культуру казахского народа, заимствовав одновременно лучшие из его культуры и быта.
    Современная казахская кухня включает в себя не только традиционные казахские блюда, но и полюбившиеся блюда узбекской, уйгурской, русской, татарской, корейской и других кухонь. Именно поэтому в современной казахской кулинарии при сохранении чисто национальных черт нетрудно заметить интернациональные черточки.
    Во многом изменился набор продуктов, из которых сегодня готовится пища.
    Если за многовековую историю казахский народ накопил огромный опыт обработки и приготовления мясной и кисломолочной продукции, то современная жизнь пополнила этот ассортимент блюдами из овощей, фруктов, рыбы, морских продуктов, печеными, мучными изделиями и сладостями.
    И все-таки наиболее популярным продуктом в казахской национальной кухне было и остается мясо.
    Мясо – основа большинства блюд, именно мясные продукты украшают любой дастархан, по обилию мясных блюд судят о богатстве и разнообразии праздничного стола.
    Удачи )

  2. Бауырса? – шай, ?ымыз, ш?бат ішкенде дастар?ан?а салады. Бауырса?ты жо?ары немесе бірінші сортты бидай ?нынан пісіреді. Оны ?амырды ашытып та ашытпай да дайындау?а болады. Ашытпай пісірген бауырса? к?пке шыдайды, ал ашытып пісірілген бауырса? кеуіп ?алса, жеуге жайсыз болады. Ашыма?ан ?амырдан бауырса? пісіру ?шін ?н?а май, ж?мырт?а, с?т, т?з салып илейді (айран ??йса даболады). ?амырды иін ?андыра ?атты илеп ?оя т?ру керек. Содан кейін ?амырды жазып, т?рт б?рыштап кесіп немесе жі?ішкелеу етіп есіп алып, содан кейін кессе да болады. Кесіп дайында?ан бауырса?ты? бетін кеуіп кетпеу ?шін жауып ?ой?ан ж?н. ?азан?а май салып ?бден ?ыздырып ал?ан со?, бауырса? майды? м?лшеріне ?арай салынады. Бауырса?ты ?здіксіз араластырып т?рса, бір келкі болып піседі. От ?атты жанса, бауырса?ты? іші шикі болады немесе тым ?ызарып кетеді. ?ызыл-к?ре? болып піскен бауырса? с?нді де, д?мді де болады. 4-5 ста?ан бидай ?ны, 1ста?ан с?т (немесе су), 1 шай ?асы? т?з, 2 ас ?асы? сары май, 2 ж?мырт?а керек. Ашыт?ан ?амырдан бауырса? пісіру ?шін жылы су?а ашыт?ы, ?ант, ?н салып жылы жерге ?ою керек. Ашы?ты к?піршектеніп ашы?ан кезде т?з, май, ж?мырт?а, ?н салып ?те ж?мса? етіп иін ?андыра илейді. Ж?мса? иленген бауырса? жа?сы ?абарып, ж?мса? болып піседі. 4-5 ста?ан бидай ?ны, бір ас ?асы? ашыт?ы, 2 ас ?асы? ?ант, 1 шай ?асы? т?з, 1 ста?ан с?йы? май, 1 ста?ан с?т (немесе су), 2 ж?мырт?а. Ашыт?ан ?амырды есіп, ж??алап жаяды да, бір-келкі етіп кеседі, та?тай?а немесе таба??а бір-бірлеп тізіп, 10-15 минут ?ойып, ?абар?аннан кейін пісірсе, іші шикі болмайды. Бауырса?ты ?алы?ды?ы 2 см етіп жайып, ?ызып т?р?ан май?а пісіреді.
    Таба нан ??деу
    Таба нан ?н?а май, с?т ?осып иленеді. ?амырды бір табаны? ?стіне екінші табаны т?нкеріп жауып, шо?ты? ?оламтасына к?міп пісіреді. Оны пешке де немесе духовка?а пісіруге болады. Егер таба ?оламта?а к?мілсе, оны аудару керек. Таба нанды ашытып немесе ашытпай пісіруге болады. Ашытыл?ан ?амыр ж?мса?, ашытылма?ан ?амырды ?атты етіп, иін ?андыра илейді. Ашытыл?ан ?амырды орап, жылы жерге ?ояды, алашытылма?ан ?амырды су ш?перекке орап, 20 минуттай то?азыт?ыш?а (асты??ы жа?ына) салады. Содан кейін ?амырды табаны? ?лкендігіне ?арай 1-1,5 см етіп жайып, майлан?ан таба?а салады. ?амыр жа?сы ашу ?шін екі-?ш к?терілуі керек. К?терілген ?амырды ?олды сулап басып-басып ?ою керек, ол ?айта к?теріледі. 1 кг бидай ?ны, 1 ас ?асы? ашыт?ы, 1 шай ?асы? т?з, 2 ж?мырт?а, 200 г май керек. ??йры? май ?осыл?ан таба нан – май салып ?атты иленген ?амырды табаны? ?лкендегіндей етіп 1 см ?алы?ды?та жайып, майлан?ан ?рі ?ыздырыл?ан таба?а салып от?а (шо?ты? ысты? ?оламтасына) ?ояды, немесе пешке салады. Нан таба?а салын?ан со? барма?пен ?р жерінен тесіп, сол жерге ?са? турал?ан ??йры? май салады. Бетіне та?ы бір таба жабылады. ??йры? маймен пісірілген таба нан ?те д?мді болады.
    Салма ??деу
    Салма ас?а етке салынатын ?ннан дайындалады. Салманы? аты ?р жерде ?рт?рлі: салма, кеспе, жайма, шелпек, нарын, ?збе т.б. Салманы сорпа?а, не су?а ?атты етіп ?амырдан дайындалады. Ол д?мді болу ?шін оны? ?амырына бір-екі ж?мырт?а салу ж?н. ?амырды о?тау мен ж??алап жайып, одан со? пыша?пен жі?ішкелеп кесіп,не болмаса ?олмен ?зіп, ?айнап т?р?ан сорпа?а пісіріреді. Салма етке жабысып ?алмау ?шін оны саларды? алдында етті с?зіп алады. Оны сал?ан ет жеуге ?те же?іл, ?рі сі?імді келеді.
    Май шелпек ??деу
    Май шелпек ?нды сары май ?осып илеп, онша ж??алап жаймай пісіреді. Май шелпекті? арасына ?ойды?, жыл?ыны? шыжы?ын салу?а болады.
    ?аттама ??деу
    ?аттама нанны? ?те д?мді т?рі. Май, ж?мырт?а, с?т ??йып, ?атты етіп иленген ?амырды ж??алап жайып, жайманы? бетіне май жа?ады, оны о?тау?а орап орап, пыша?пен бірнеше б?ліп, ?р б?лікті ?айтадан жаяды. Б?лшектелген нан ?азанда ?ыздырыл?ан май?а пісіріледі. Сонда шелпек ?атпар-?атпар болып ?те д?мді болып піседі. Кейде м?ндай ?атаманы ?азан?а май жа?ып ?арма т?різді етіп пісіруге де болады. 1 кг ?н, 1 шай ?асы? т?з, 150 г май, 1 ста?ан с?т, 2 ж?мырт?а ?ажет.

  3. В казахской национальной кухне, как в зеркале, отразилась душа народа, его история, обычаи и традиции.
    С давних пор наиболее отличительной чертой казахского народа было гостеприимство. Дорогого гостя радушно встречали, усаживали на самое почетное место, угощали лучшим, что было в доме.
    В первую очередь гостю подавали кумыс, шубат или айран, затем – чай с молоком или сливками, баурсаками, изюмом, иримшиком, куртом. Затем следовали закуски из конины или баранины – казы, шужук, жал, жая, сур-ет, карта, кабырга. На любом столе обязательно были лепешки из пшеничной муки.
    Украшением любого дастархана и наиболее излюбленным блюдом у казахов всегда считалось мясо по-казахски.
    Отварное мясо обячно подава-лось большими неразделанными кусками. Хозяин резал мясо, угощая каждого гостя лакомыми кусочками: тазовые кости и голень отдавал почетным старикам, грудинку – зятю или невестке, шейный позвонок – девушкам и т.д.
    Самому почетному гостю хозяин преподносил приготовленную особым способом голову барана. Гость должен был разделить голову между присутсвующими, соблюдая определенный ритуал, в котором сказывался древний обычай уважительного отношения к гостям, старикам, детям, близким и дальним родственникам.
    Ароматное мясо едят с тонко раскатанными и отваренными кусочками теста. Прекрасным дополнением к блюду служит насыщенный ароматный мясной бульон – сорпа, который подается обычно в пиалах. В конце трапезы подают кумыс, за которым вновь следует чай.
    В наше время застолье во многом изменило формы, но не утратило древних законов гостеприимства. Напротив, границы его раздвинулись: за сегодняшним дастарханом собираются не только казахи, но и многочисленные гости, живущие в большой многонациональной республике – русские, татары, украинцы, узбеки, немцы, уйгуры, дунгане, корейцы…
    Прожив рядом с казахами не одно десятилетие, делясь с ними горем, хлебом и радостью, братские народы не могли не оказать влияние на кули-нарное мастерство, быт и культуру казахского народа, заимствовав одновременно лучшие из его культуры и быта.
    Современная казахская кухня включает в себя не только традиционные казахские блюда, но и полюбившиеся блюда узбекской, уйгурской, русской, татарской, корейской и других кухонь. Именно поэтому в современной казахской кулинарии при сохранении чисто национальных черт нетрудно заметить интернациональные черточки.
    Во многом изменился набор продуктов, из которых сегодня готовится пища.
    Если за многовековую историю казахский народ накопил огромный опыт обработки и приготовления мясной и кисломолочной продукции, то современная жизнь пополнила этот ассортимент блюдами из овощей, фруктов, рыбы, морских продуктов, печеными, мучными изделиями и сладостями.
    И все-таки наиболее популярным продуктом в казахской национальной кухне было и остается мясо.
    Мясо – основа большинства блюд, именно мясные продукты украшают любой дастархан, по обилию мясных блюд судят о богатстве и разнообразии праздничного стола.

  4. 4
    Текст добавил: Канал Геймера

    Бауырса? – шай, ?ымыз, ш?бат ішкенде дастар?ан?а салады. Бауырса?ты жо?ары немесе бірінші сортты бидай ?нынан пісіреді. Оны ?амырды ашытып та ашытпай да дайындау?а болады. Ашытпай пісірген бауырса? к?пке шыдайды, ал ашытып пісірілген бауырса? кеуіп ?алса, жеуге жайсыз болады. Ашыма?ан ?амырдан бауырса? пісіру ?шін ?н?а май, ж?мырт?а, с?т, т?з салып илейді (айран ??йса даболады). ?амырды иін ?андыра ?атты илеп ?оя т?ру керек. Содан кейін ?амырды жазып, т?рт б?рыштап кесіп немесе жі?ішкелеу етіп есіп алып, содан кейін кессе да болады. Кесіп дайында?ан бауырса?ты? бетін кеуіп кетпеу ?шін жауып ?ой?ан ж?н. ?азан?а май салып ?бден ?ыздырып ал?ан со?, бауырса? майды? м?лшеріне ?арай салынады. Бауырса?ты ?здіксіз араластырып т?рса, бір келкі болып піседі. От ?атты жанса, бауырса?ты? іші шикі болады немесе тым ?ызарып кетеді. ?ызыл-к?ре? болып піскен бауырса? с?нді де, д?мді де болады. 4-5 ста?ан бидай ?ны, 1ста?ан с?т (немесе су), 1 шай ?асы? т?з, 2 ас ?асы? сары май, 2 ж?мырт?а керек. Ашыт?ан ?амырдан бауырса? пісіру ?шін жылы су?а ашыт?ы, ?ант, ?н салып жылы жерге ?ою керек. Ашы?ты к?піршектеніп ашы?ан кезде т?з, май, ж?мырт?а, ?н салып ?те ж?мса? етіп иін ?андыра илейді. Ж?мса? иленген бауырса? жа?сы ?абарып, ж?мса? болып піседі. 4-5 ста?ан бидай ?ны, бір ас ?асы? ашыт?ы, 2 ас ?асы? ?ант, 1 шай ?асы? т?з, 1 ста?ан с?йы? май, 1 ста?ан с?т (немесе су), 2 ж?мырт?а. Ашыт?ан ?амырды есіп, ж??алап жаяды да, бір-келкі етіп кеседі, та?тай?а немесе таба??а бір-бірлеп тізіп, 10-15 минут ?ойып, ?абар?аннан кейін пісірсе, іші шикі болмайды. Бауырса?ты ?алы?ды?ы 2 см етіп жайып, ?ызып т?р?ан май?а пісіреді.
    Таба нан ??деу
    Таба нан ?н?а май, с?т ?осып иленеді. ?амырды бір табаны? ?стіне екінші табаны т?нкеріп жауып, шо?ты? ?оламтасына к?міп пісіреді. Оны пешке де немесе духовка?а пісіруге болады. Егер таба ?оламта?а к?мілсе, оны аудару керек. Таба нанды ашытып немесе ашытпай пісіруге болады. Ашытыл?ан ?амыр ж?мса?, ашытылма?ан ?амырды ?атты етіп, иін ?андыра илейді. Ашытыл?ан ?амырды орап, жылы жерге ?ояды, алашытылма?ан ?амырды су ш?перекке орап, 20 минуттай то?азыт?ыш?а (асты??ы жа?ына) салады. Содан кейін ?амырды табаны? ?лкендігіне ?арай 1-1,5 см етіп жайып, майлан?ан таба?а салады. ?амыр жа?сы ашу ?шін екі-?ш к?терілуі керек. К?терілген ?амырды ?олды сулап басып-басып ?ою керек, ол ?айта к?теріледі. 1 кг бидай ?ны, 1 ас ?асы? ашыт?ы, 1 шай ?асы? т?з, 2 ж?мырт?а, 200 г май керек. ??йры? май ?осыл?ан таба нан – май салып ?атты иленген ?амырды табаны? ?лкендегіндей етіп 1 см ?алы?ды?та жайып, майлан?ан ?рі ?ыздырыл?ан таба?а салып от?а (шо?ты? ысты? ?оламтасына) ?ояды, немесе пешке салады. Нан таба?а салын?ан со? барма?пен ?р жерінен тесіп, сол жерге ?са? турал?ан ??йры? май салады. Бетіне та?ы бір таба жабылады. ??йры? маймен пісірілген таба нан ?те д?мді болады.
    Салма ??деу
    Салма ас?а етке салынатын ?ннан дайындалады. Салманы? аты ?р жерде ?рт?рлі: салма, кеспе, жайма, шелпек, нарын, ?збе т.б. Салманы сорпа?а, не су?а ?атты етіп ?амырдан дайындалады. Ол д?мді болу ?шін оны? ?амырына бір-екі ж?мырт?а салу ж?н. ?амырды о?тау мен ж??алап жайып, одан со? пыша?пен жі?ішкелеп кесіп,не болмаса ?олмен ?зіп, ?айнап т?р?ан сорпа?а пісіріреді. Салма етке жабысып ?алмау ?шін оны саларды? алдында етті с?зіп алады. Оны сал?ан ет жеуге ?те же?іл, ?рі сі?імді келеді.
    Май шелпек ??деу
    Май шелпек ?нды сары май ?осып илеп, онша ж??алап жаймай пісіреді. Май шелпекті? арасына ?ойды?, жыл?ыны? шыжы?ын салу?а болады.
    ?аттама ??деу
    ?аттама нанны? ?те д?мді т?рі. Май, ж?мырт?а, с?т ??йып, ?атты етіп иленген ?амырды ж??алап жайып, жайманы? бетіне май жа?ады, оны о?тау?а орап орап, пыша?пен бірнеше б?ліп, ?р б?лікті ?айтадан жаяды. Б?лшектелген нан ?азанда ?ыздырыл?ан май?а пісіріледі. Сонда шелпек ?атпар-?атпар болып ?те д?мді болып піседі. Кейде м?ндай ?атаманы ?азан?а май жа?ып ?арма т?різді етіп пісіруге де болады. 1 кг ?н, 1 шай ?асы? т?з, 150 г май, 1 ста?ан с?т, 2 ж?мырт?а ?ажет.

  5. Бауырса? – шай, ?ымыз, ш?бат ішкенде дастар?ан?а салады. Бауырса?ты жо?ары немесе бірінші сортты бидай ?нынан пісіреді. Оны ?амырды ашытып та ашытпай да дайындау?а болады. Ашытпай пісірген бауырса? к?пке шыдайды, ал ашытып пісірілген бауырса? кеуіп ?алса, жеуге жайсыз болады. Ашыма?ан ?амырдан бауырса? пісіру ?шін ?н?а май, ж?мырт?а, с?т, т?з салып илейді (айран ??йса даболады). ?амырды иін ?андыра ?атты илеп ?оя т?ру керек. Содан кейін ?амырды жазып, т?рт б?рыштап кесіп немесе жі?ішкелеу етіп есіп алып, содан кейін кессе да болады. Кесіп дайында?ан бауырса?ты? бетін кеуіп кетпеу ?шін жауып ?ой?ан ж?н. ?азан?а май салып ?бден ?ыздырып ал?ан со?, бауырса? майды? м?лшеріне ?арай салынады. Бауырса?ты ?здіксіз араластырып т?рса, бір келкі болып піседі. От ?атты жанса, бауырса?ты? іші шикі болады немесе тым ?ызарып кетеді. ?ызыл-к?ре? болып піскен бауырса? с?нді де, д?мді де болады. 4-5 ста?ан бидай ?ны, 1ста?ан с?т (немесе су), 1 шай ?асы? т?з, 2 ас ?асы? сары май, 2 ж?мырт?а керек. Ашыт?ан ?амырдан бауырса? пісіру ?шін жылы су?а ашыт?ы, ?ант, ?н салып жылы жерге ?ою керек. Ашы?ты к?піршектеніп ашы?ан кезде т?з, май, ж?мырт?а, ?н салып ?те ж?мса? етіп иін ?андыра илейді. Ж?мса? иленген бауырса? жа?сы ?абарып, ж?мса? болып піседі. 4-5 ста?ан бидай ?ны, бір ас ?асы? ашыт?ы, 2 ас ?асы? ?ант, 1 шай ?асы? т?з, 1 ста?ан с?йы? май, 1 ста?ан с?т (немесе су), 2 ж?мырт?а. Ашыт?ан ?амырды есіп, ж??алап жаяды да, бір-келкі етіп кеседі, та?тай?а немесе таба??а бір-бірлеп тізіп, 10-15 минут ?ойып, ?абар?аннан кейін пісірсе, іші шикі болмайды. Бауырса?ты ?алы?ды?ы 2 см етіп жайып, ?ызып т?р?ан май?а пісіреді.
    Таба нан??деу
    Таба нан ?н?а май, с?т ?осып иленеді. ?амырды бір табаны? ?стіне екінші табаны т?нкеріп жауып, шо?ты? ?оламтасына к?міп пісіреді. Оны пешке де немесе духовка?а пісіруге болады. Егер таба ?оламта?а к?мілсе, оны аудару керек. Таба нанды ашытып немесе ашытпай пісіруге болады. Ашытыл?ан ?амыр ж?мса?, ашытылма?ан ?амырды ?атты етіп, иін ?андыра илейді. Ашытыл?ан ?амырды орап, жылы жерге ?ояды, алашытылма?ан ?амырды су ш?перекке орап, 20 минуттай то?азыт?ыш?а (асты??ы жа?ына) салады. Содан кейін ?амырды табаны? ?лкендігіне ?арай 1-1,5 см етіп жайып, майлан?ан таба?а салады. ?амыр жа?сы ашу ?шін екі-?ш к?терілуі керек. К?терілген ?амырды ?олды сулап басып-басып ?ою керек, ол ?айта к?теріледі. 1 кг бидай ?ны, 1 ас ?асы? ашыт?ы, 1 шай ?асы? т?з, 2 ж?мырт?а, 200 г май керек. ??йры? май ?осыл?ан таба нан – май салып ?атты иленген ?амырды табаны? ?лкендегіндей етіп 1 см ?алы?ды?та жайып, майлан?ан ?рі ?ыздырыл?ан таба?а салып от?а (шо?ты? ысты? ?оламтасына) ?ояды, немесе пешке салады. Нан таба?а салын?ан со? барма?пен ?р жерінен тесіп, сол жерге ?са? турал?ан ??йры? май салады. Бетіне та?ы бір таба жабылады. ??йры? маймен пісірілген таба нан ?те д?мді болады.
    Салма??деу
    Салма ас?а етке салынатын ?ннан дайындалады. Салманы? аты ?р жерде ?рт?рлі: салма, кеспе, жайма, шелпек, нарын, ?збе т.б. Салманы сорпа?а, не су?а ?атты етіп ?амырдан дайындалады. Ол д?мді болу ?шін оны? ?амырына бір-екі ж?мырт?а салу ж?н. ?амырды о?тау мен ж??алап жайып, одан со? пыша?пен жі?ішкелеп кесіп,не болмаса ?олмен ?зіп, ?айнап т?р?ан сорпа?а пісіріреді. Салма етке жабысып ?алмау ?шін оны саларды? алдында етті с?зіп алады. Оны сал?ан ет жеуге ?те же?іл, ?рі сі?імді келеді.
    Май шелпек??деу
    Май шелпек ?нды сары май ?осып илеп, онша ж??алап жаймай пісіреді. Май шелпекті? арасына ?ойды?, жыл?ыны? шыжы?ын салу?а болады.
    ?аттама??деу
    ?аттама нанны? ?те д?мді т?рі. Май, ж?мырт?а, с?т ??йып, ?атты етіп иленген ?амырды ж??алап жайып, жайманы? бетіне май жа?ады, оны о?тау?а орап орап, пыша?пен бірнеше б?ліп, ?р б?лікті ?айтадан жаяды. Б?лшектелген нан ?азанда ?ыздырыл?ан май?а пісіріледі. Сонда шелпек ?атпар-?атпар болып ?те д?мді болып піседі. Кейде м?ндай ?атаманы ?азан?а май жа?ып ?арма т?різді етіп пісіруге де болады. 1 кг ?н, 1 шай ?асы? т?з, 150 г май, 1 ста?ан с?т, 2 ж?мырт?а ?ажет.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *